GKČ Petrinja e-katalog

Filozofija pedagogike : studije o Kantovom, Natorpovom i Hönigswaldovom temeljnom pedagogičkom nauku / Erwin Hufnagel / Erwin Hufnagel

Filozofija pedagogike

Autor:
Erwin Hufnagel, ,

Nakladnik:
Demetra : Zagreb, 2002

Materijalni opis:
450 str. ; 25 cm

Predmet:
Kant, Immanuel, 1724-1804 (pedagogija) - Hoenigswald, Richard, 1875-1947 (pedagogija) - Natorp, Paul, 1854-1924 (pedagogija) - Rousseau, Jean-Jacques, 1712-1778 (pedagogija)

Napomena:
Prijevod djela: Der Wissenschaftscharakter der Pädagogik. - Str. 443-444: - Bilješka o autoru.

Anotacija:
U ovoj knjizi se u osnovnim crtama pokazuje Kantov, Natorpov i Hönigswaldov temeljni pedagogički nauk koji se promišlja u pogledu na svoje teorijske i praktične mogućnosti. Pritom autor naglašava jedinstvo i razliku transcendentalnih utemeljenja pedagogike te ustanovljava kritički potencijal tik pedagogika i na suvremeni znanstvenoteorijski diskurs. Kantovu pedagogičku teoriju kao sistematsku cjelinu autor rekonstruira iz neautentičnog teksta predavanja i "kritika", iz "Metafizike ćudoređa" i "Antropologije u pragmattičnoj namjeri", spisa o religiji i manjih radova o etici i filozofiji povijesti. U poglavlju o Natorpu koncentrirao se na detaljnu interpretaciju "Opće pedagogike" iz 1905. godine. U središtu interpretacije Hönigswalda jest njegovo djelo "O osnovama pedagogike".

Odjelni smještaj:
Odjel za odrasle

Klasifikacija:
37 - Odgoj. Nastava. Učenje. Slobodno vrijeme