Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400 instagram logo youtube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


Produljenje roka posudbe:

Produljenje roka posudbe isključivo šaljite na ovu e-adresu

 

Znakovni jezik za bebe

 Kako lakše razumjeti svoje dijete u najmlađoj dobi, dok još ne govori, pokazala nam je Katarina Matijević magistra logopedije certificirani Baby Signs® Instruktor govoreći o „Znakovnom jeziku za bebe“.
Predavanje je održala u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja u utorak, 4. listopada 2011. godine povodom Međunarodnog dana djeteta.
Ovom prigodom saznali smo kako je Znakovni jezik za bebe jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije no što ono progovori. U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi više od 20 godina. Uporabom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici.
Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine.

 

katarina

beba

publikum


 

„Zapisi s Banovine 1990., 1991., 1995.“

Tradicionalno naša knjižnica sudjelovala je i ove godine u obilježavanju „Dana sjećanja na poginule, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata grada Petrinje 1991. – 2011.“.
Povodom obilježavanja „Dana sjećanja“ predstavljena je knjiga „Zapisi s Banovine 1990., 1991., 1995.“ autora Željka Maljevca i Marijana Gašljevića.
To je četvrta knjiga iz edicije „Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.“ u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Marijan Gašljević u formi romana objavio je „Dnevnik jednog tekuta“, a Željko Maljevac svoje dnevničke zapise iz jeseni 1990. i proljeća 1991. o počecima višestranačja u Sisku i Banovini. Na predstavljanju Maljevac je iznosio novinarska sjećanja na te događaje u Petrinji i okolici, a dijelove iz dnevnika vezane uz Petrinju čitala je novinarka Aleksandra Milković.
O knjizi je govorio Ivica Pandža-Orkan pukovnik HV u miru, a urednica knjige Željka Križe-Gračanin preporučila za čitanje kao vjerne dokumente o značajnom vremenu iz stvaranja samostalne Hrvatske.

zapisi4

zapisi3

zapisi2

zapisi_s_banovine1


NAPIŠIMO KNJIGU PLAVOM BOJOM

8. rujna (cijeli dan) - Međunarodni dan pismenosti


   

TRIBINA IVANA RIZMAULA "PROŠTENJA NAŠEG KRAJA"

U petrinjskom kraju u vrijeme nakon Uskrsa počinju proštenja i slavljenja  brojnih svetaca, zaštitnika raznih mjesta. O tome najviše zna poznati petrinjski povjesničar Ivan Rizmaul, koji je u četvrtak, 2. lipnja 2011.g., građanima Petrinje i korisnicima petrinjske knjižnice govorio na ovu temu.     

 

Tako smo se ovom prilikom kroz priče Ivana Rizmaula vratili u prošlost i kroz stare fotografije dočarali si kako se nekad u Petrinji obilježavao Sv. Florijan, Lovrenčevo – Dan grada, kako se hodočastilo u Marija Bistricu, slavila Sv. Ana i Mala Gospa u Gori i ostali blagdani u petrinjskom kraju.

Tribina „Proštenja našeg kraja“ bila je očekivani slijed obzirom na izdane knjige kojih je Rizmaul autor i na knjige u kojima je sudjelovao iznoseći svoja znanja, poznavanja i prenoseći svim zainteresiranim o povijesnim činjenicama, ali i običajima, narodnim predajama i kulturi našeg kraja.

 rizo

rizo1

 


 

PETRINJSKA KNJIŽNICA SVOJIM RADOM PRIMJER DRUGIMA

 

Na 8. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj, održanom proteklog tjedna u Svetom Martinu na Muri, sudjelovale su i zaposlenice Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, kao primjer dobro osmišljenog i kreativnog rada na ovogodišnju temu „Knjižnica kao multikulturalno središte lokalne zajednice“.

Govorilo se o programima koji promiču i zagovaraju raznolikost, o knjižnici kao prostoru dostupnom za organizaciju događanja od važnosti za promicanje različitih kulturnih skupina, kao i o razvoju i širenju partnerstva s nacionalnim manjinama, a cilj Savjetovanja je bio skrenuti pozornost na knjižnicu kao središte lokalne zajednice te pokazati programe i akcije s kojima ona to postiže za sve članove bez obzira na nacionalnost, dob, spol, religiju, jezik, invaliditet, ekonomski ili radni status te obrazovanje.

Upravo jedan dobar primjer takvog načina rada je i naša knjižnica, čije su zaposlenice; ravnateljica Gordana Dumbović i knjižničarka Natalija Antić Bjelac, prezentirale već tradicionalni „Tjedan stranih kultura“, koji u našoj knjižnici organiziramo u mjesecu studenom pet godina za redom. Tom prigodom se u suradnji sa stranim konzulatima i organizacijama nacionalnih manjina predstavljaju kulture i običaji različitih naroda, što je izuzetno posjećeno i prihvaćeno, kako od strane korisnika knjižnice, tako i od ostalih sugrađana.

Pozitivne komentare i čestitke na izloženom knjižničarkama uputili su brojni kolege iz cijele Hrvatske, što je svakako vrijedno priznanje za rad zaposlenicima Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.


izlaganje1

 


 

5. VEČER SMIJEHA

 

 

ante

ranka

 

 


 

 

"ANGIE" U NAŠOJ KNJIŽNICI

 

 

Kazališnu predstavu „Angie“ Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja poklonila je petrinjskoj mladeži. U zanimljivoj priči publici su se predstavili članovi kazališta „Svarog“ pod vodstvom Dubravka Sidora.


Punih sat i pol trajala je izvrsna komedija o mladoj djevojci Angie, frizerki, koja je upisala tečaj komparativne književnosti za obrazovanje uz rad, a dodijeljena je srednjovječnom, deziluzioniranom intelektualcu, neuspjelom pjesniku, sklonom zavirivanju u čašicu. Rezultat susreta dviju suprotstavljenih osoba – kojima je zajedničko samo frustracija dosadašnjim životom – je iskričava, psihološki iznijansirana, romantična komedija.
Predstava ”Angie” redatelja Borisa Kovačevića nastala je prema komadu Willyja Russela EDUCATING RITA,

ulogu Angie igrala je mlada glumica Martina Čvek, a njenog mentora Franka Dubravko Sidor.

 

 

 ag1

ag2

ag3

 


 

MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE uz Petra Pirizovića

 

Mladi nagrađivani autor slikovnica Petar Pirizović bio je gost naše knjižnice povodom Dana dječje knjige.


Danas ima trinaest godina i učenik je Osnovne škole Jabukovac, a već sa osam se počeo baviti pisanjem, što je prvotno rezultiralo prvom njegovom slikovnicom „Potočići“, za koju je i dobio prvu nagradu na natječaju „Moja prva knjiga. Odmah, sljedeće godine, ponovno je nagrađen za svoju slikovnicu „Pepa i Toto“, nakon koje je izradio i slikovnicu „Naopaka abeceda“.
Na druženje s Petrom došli su učenici Prve osnovne škole, članovi Literarne grupe, i u razgovoru s Petrom saznali smo kako je osim teksta morao sam i oslikati slikovnice, a kako je rekao to mu nije bilo teško jer su mu inspiracije uglavnom bile stvari i događanja oko njega, koje je samo prenosio na papir.

Danas Petar piše pjesme i ima ih već šezdesetak, koje priprema za zbirku pjesama, pa vjerujemo kako ćemo uskoro upoznati i tu Petrovu kreativnu stranu.

 

pps

pps2


 

TRIBINA I PREDSTAVLJANJE KNJIGE MILANA SIJERKOVIĆA

 

Povodom Svjetskog dana meteorologije gost naše knjižnice bio je mr. Milan Sijerković, čovjek koji je postao sinonim za vremensku prognozu.

Ovom prigodom upoznao nas je sa svojom knjigom „Kad laste nisko lete", u kojoj je prikupio mudrosti iz pučke meteorologije iz cijeloga svijeta, što je bilo izuzetno zanimljivo našim posjetiteljima, koji su postavili pregršt pitanja na tu temu za poznatog meteorologa.

Druženje je bilo vrlo poučno, jer uz primjere iz pučke meteorologije govorio je i o sličnostima i razlikama pučkog i znanstvenog predviđanja vremena. 

sijerkovic2

sijerkovic1


 

 "ŽENE ŽENAMA" ZA DAN ŽENA
 
        

Međunarodni Dan žena u našoj knjižnici obilježili smo gostovanjem članica Udruge žena oboljelih od raka dojke Sisak, koje su ovom prigodom predstavile svoju knjigu „Žene ženama“, dok je stručno i edukativno predavanje održao dr. Tomislav Fabijanić Predstavljajući knjigu članice Udruge pročitale su neke od priča svojih članica, od kojih se knjiga i sastoji.

Dr. Fabijanić je na vrlo jednostavan i zanimljiv način opisao nastajanje bolesti, mogućnosti pregleda, pretraga i, naravno, uz napomenu kako je karcinom dojke izlječiv, samo je bitno pravovremeno otkrivanje.

Upravo je samopregled najvažniji i ženama se preporuča bar jednom mjesečno, te su iz tog razloga ovom prigodom članice Udruge održale i kratak tečaj o samopregledu.

 
 


 

TRIBINA O LJUBAVI, ZALJUBLJENOSTI I LJUBOMORI

 

     

Veljaču, mjesec ljubavi, obilježili smo u našoj knjižnici na različite načine, pa tako i tribinom pod nazivom „Ljubav, zaljubljenost i koja kapljica ljubomore“ koju je vodila mr.sc. Daša Poredoš Lavor.

Govorilo se o ljubavi kako se s vremenom mijenja, kako zaljubljenost prelazi u zrelu ljubav i što ona sa sobom nosi. Napomenuto je kako danas sve više partnerske veze ugrožavaju „online prijatelji“, jer su partneri u stanju okrenuti se svojim imaginarnim prijateljima i tako zanemariti svoju drugu stranu. Neizbježna je u svemu i ljubomora, odnosno kako je

mr.sc Poredoš Lavor istaknula; ljubomora je u ljubavnom odnosu kao sol u hrani – sasvim mala količina može poboljšati okus, ali prevelika količina uništava užitak

 

 dasa
 
 


 
 
VEČER LJUBAVNE POEZIJE

     

  
v4
v1
                                        Ena Živković
v2
                                          Ines Kosturin
 
 

 

 MALA ŠKOLA ASTRONOMIJE 

naziv je tribine kojom je profesor Krnjaić u suradnji s našom knjižnicom započeo ciklus predavanja i radionica o ovom,

 većinom nama „malim ljudima“, nepoznatom dijelu našeg okružja.  Svojim zanimljivim predavanjem izazvao je veliku pozornost kako učenika osnovnih škola tako i odraslih, koje je i uključio u raspravu, što mu je i bio cilj. 

Između ostalog, ovom prigodom saznali smo kako je naša adresa u svemiru; PLANET ZEMLJA, SUNČEV SUSTAV br. 3, MLIJEČNA STAZA, SVEMIR. 

 

 
svemir
  
                                          PROF. O SVEMIRU
  
svemir1
  
                                                             O SUNCU
 
svemir2
 
                                                učenike zainteresirala astronomija