Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400 instagram logo youtube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


Produljenje roka posudbe:

Produljenje roka posudbe isključivo šaljite na ovu e-adresu

Vijesti
Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 13:40

  

Gregory Peck u našoj knjižnici

gregor

 

      Za ljubitelje filmova i glumca Gregory Pecka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja u četvrtak, 14. listopada 2010. godine, Ilija Matić izložio je plakate filmova navedenog glumca i predstavio svoju knjigu Gregory Peck – Days of Glory, 1944.

      Izloženi su bili plakati iz kasnih 40-tih i ranih 50-tih iz SAD, Argentine, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Danske, Finske i Hrvatske, a predstavljanje knjige započelo je kratkim isječcima iz filmova i sa dodjele Oskara kojeg je dobio 1963. godine za film „Ubiti pticu rugalicu“. 

„Moja je knjiga pisana u obliku eseja i svaki je zaseban za sebe. Prepuna je podataka i u biti je ispričana kao jedna priča.“, rekao je autor.  Zanimljivo je što je Ilija Matić zaista odgledao sve filmove u kojima je glumio Peck, kao kolekcionar ima 120 plakata njegovih filmova, za koje kaže da imaju onu pravu umjetničku ljepotu.

      O autoru i njegovim djelima govorio je Željko Ružić, predsjednik udruge „Hrast“ iz Gunje, a više o knjizi i o tome kako je autor oživio i gotovo zaboravljeni Pro-sovjetski ratni film Days of Glory koji je bio snimljen davne 1944. godine i u kojem je debitirao mladi Gregory Peck, govorio je Mato Anić, predsjednik udruge „Bagrem“ iz Gradišta.

Portreti većeg broja poznatijih i manje poznatijih filmskih glumačkih imena iz 40-tih predstavljenih vješto kroz eseje, ali i portreti filmskih umjetnika koji su bili odgovorni za stvaranje filma Days of Glory ovdje su približeni čitatelju i tako mu je omogućeno kroz povećalo povijesti da ih objektivno još jedanput promotre i vrednuju.

Kroz najrazličitije individualne afirmacije filmskih glumaca i filmskih umjetnika, koji su bili okupljeni oko crno-bijelog filma Days of Glory, autor Matić nastojao je prikazati i psihološke klice, društvene i kulturne faktore, te razne druge poticajne elemente koji su u svojoj cjelokupnosti uvjetovali uspon svakog pojedinog filmskog glumca ili filmskog umjetnika. Na taj način oni osvjetljavaju i problem filmskih zvijezda i filmskih umjetnika u cjelini.

        U ovoj knjizi pozornost plijene naročito tri eseja: „Američka filmska industrija – Pearl Harbor“ i „Misija Roosevelt – Pro-sovjetski film“ kroz koje autor vješto razotkriva Hollywood, točnije pravo lice Hollywooda za vrijeme Drugog svjetskog rata i esej koji je i najviše prostora zauzeo u knjizi „Razotkrivanje – Eldred Gregory Peck“, esej o filmskoj ikoni Pecku.

 

Manifestaciju „Mjesec hrvatske knjige“ u našoj knjižnici započeli smo u petak, 15. listopada 2010. godine, predstavljanjem zbirke pjesama „Lađa života“ autorice Željke Barić.

„Lađa života“ Željke Barić

ladjaziv

Zbirka je autoričin pjesnički prvijenac, koja sadrži pjesme pisane proteklih dvadeset godina, od mladosti do progonstva kad je čeznula za domom, a mnoge su posvećene i suprugu i sinovima.
Kako je izjavila autorica upravo pjesma „Lađa života“, posvećena jednom njenom sinu, i najdraža joj je pjesma.
Zbirka poezije „Lađa života“, inače, podijeljena je u tri ciklusa „Lađa života“, „Ljubav“ i „Grad Dvor“, a kako je rekla na predstavljanju u sve pjesme utkane su niti njenog života
Željka Barić, koja je rođena u Požegi, sa suprugom i dva sina živi i radi u Dvoru.

 

Davor Žilić, akademski slikar predstavio svoju knjigu

 zilicw

„Tajne uljane boje“ naziv je knjige našeg Petrinjca, akademskog slikara Davora Žilića, koju je sam autor i predstavio u našoj knjižnici u srijedu, 3. studenog 2010. godine. Uz predstavljanje knjige održao je i stručno predavanje na kojem su posjetitelji čuli vrlo korisne informacije i sugestije kako i što koristiti kod slikanja uljanim bojama, jer kako Davor navodi u svojoj knjizi: „teško je danas i doći do jasnih informacija o karakteru i uporabi ove slikarske tehnike.“

„Tajne uljane boje- vodič kroz materijal uljanog slikarstva“ prva je knjiga slikara Davora Žilića izdana 2008. godine, u kojoj je sakupio i prezentirao stečena znanja u primjeni materijala i alata potrebnih u uljanom slikarstvu.

Na pitanje zašto je i kako nastala knjiga, Davor je ispričao kako je školovanje započeo u vrijeme Domovinskog rata kad je stvarno bila velika neimaština, čak ako je čovjek i imao novca nije mogao doći do materijala i onda je počeo prepravljati i preuređivati materijal.  I tako je počeo istraživati, isto to bilježiti i tako je nastala prva knjiga.

„Folklor našeg kraja“ – stručno predavanje Slavice Moslavac

folklor

folklor1

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige nastojali smo svojim korisnicima i sugrađanima približiti važnost očuvanja naše baštine i tradicije kroz stručno predavanje etnologinje i muzejske savjetnice Slavice Moslavac.

Dio svog bogatog znanja i iskustva gđa Moslavac prenijela je posjetiteljima na jedan vrlo ležeran i zanimljiv način, kada je posebno naglasila kako je folklor Banovine u zadnje vrijeme dosta istraživan, no ipak smatra kako folklor danas nije dovoljno zastupljen. Rekla je „To je zato što mladi imaju neke druge ciljeve, želje i učenja ali ima i onih koji se ipak zanimaju za folklor“.

Kazala je kako se nošnje našeg kraja razlikuju jedne od drugih, a u nekima se vide i barokni elementi. „Naš kraj prepoznatljiv je po bogatim crvenim ružama koje su sastavni dio mnogih nošnji, a uz crvenu javlja se i bijela kao i crna boja“, kazala je Moslavac i dodala. „Danas je simbol Banovine crvena ruža i zeleno lišće, no nije uvijek bilo tako. Znamo da je razvoj ukrašavanja tijekom vremena bio od sasvim sitnih detalja koji su s vremenom rasli“.
Posjetitelji su imali prigode odmah i vidjeti o čemu se govorilo kroz narodne nošnje koje su nosili članovi FA „Petrinjčica“, a koji su i zasvirali i zaplesali uz neke od naših starih tradicijskih pjesama.

„Lijekovi ili priča o obmani“ dr. Lidije Gajski

 Gajski

Doktorica Lidija Gajski u utorak, 19. listopada 2010. g, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige predstavila je na odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja svoju knjigu „Lijekovi ili priča o obmani“.
To je prvi put da jedna hrvatska liječnica, koja poznaje sustav iznutra, otvoreno kritizira farmaceutsku industriju i na taj način, kako se navodi, razotkriva njihovu spregu s liječničkom strukom i manipulacije kliničkim ispitivanjima lijekova, a sve u službi povećanja profita.

Nakon pet godina istraživanja, zagrebačka internistica napisala je knjigu od 450 stranica teksta koja je podijeljena na tri dijela. Dala je podatke o učinkovitosti najčešće propisivanih farmatika, koji iznenađuju, jer se bitno razlikuju od općenitih uvjerenja. Ukazala je na slabosti u metodologiji i interpretaciji znanstvenih istraživanja, što vodi nevjerodostojnosti i pristranosti njihovih nalaza. Tako se dolazi i do spoznaje da je današnja medicinska znanost pretvorena u sredstvo koje služi prodaji medicinskih proizvoda.
           Autorica je prozvala one liječnike, farmaceute, znanstvenike, političare i novinare koji sudjeluju u sustavnoj transformaciji medicine u tržišno i institucionalno nasilje nad ljudskim zdravljem, a odgovorila je i na pitanje zašto raste potrošnja lijekova i kako je zaustaviti. Na predstavljaju je istaknuto da je to knjiga koja otvara kritiku suvremene medicine i u našoj sredini, a ako ste bolesnik, učinit će da dvaput razmislite o svakoj preporučenoj zdravstvenoj intervenciji.

Lidija Gajski rođena je 1960. u Zagrebu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1985., a specijalizaciju iz interne medicine završila je 1994. godine. Od tada radi kao specijalist za unutarnje bolesti, najprije u bolnici, a potom u domu zdravlja u Zagrebu. Sudjelovala je u radu više domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova u području bioetike i član je Hrvatskoga bioetičkog društva.

Tjedan izraelske kulture

Manifestaciju „Tjedan stranih kultura“ Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je i ove godine, već petu godinu
za redom, i to od 15. – 18. studenog. U suradnji s Veleposlanstvom države Izrael tijekom sva četiri dana prikazali
smo šest filmova iz ciklusa novog izraelskog filma.
U Odjelu za odrasle od prvog dana bila je postavljena izložba fotografija dvojice izraelskih
pilota Duby Tala i Moni Haramatija, koju su ovom prigodom razgledali brojni građani i učenici petrinjskih škola.

izlozizrwww

Drugog dana, u utorak 16. studenog, gost nam je bio prof. dr. Adalbert Rebić predstavljajući svoju knjigu „Biblijske starine“.

Knjiga obrađuje geografiju Palestine, povijest Izraela i okolnih naroda i u tom pogledu je leksikografskog značenja.
Namijenjena je, kako je istaknuo potrebama onih čitatelja koji teže za dubljim i temeljitijim poznavanjem Biblije, posebno
svakodnevnog života, kulture, civilizacije i politike biblijskih ljudi.

rebicwww

Završnog dana, u četvrtak 18. studenog održan je okrugli stol „Život i kultura današnjeg Izraela“, kada je o temi
govorio zamjenik veleposlanika države Izrael u Hrvatskoj i konzul Itai Bar Dov.

zamvelwww

Okruglom stolu prisustvovali su učenici viših razreda osnovnih škola, kao i učenici Srednje škole Petrinja, koji su izlaganje
slušali na engleskom jeziku. U znak dobrodošlice pripremili smo prigodni program u kojem su nastupile članice vokalnog
ansambla „Petrus“ i članovi plesnog kluba „Petrinia“ par Juraj Bjelac i Petra Božurić.

zborwww

Vokalni ansambl "Petrus"

pleswww

Plesni klub "Petrinia"


 Uoči Božićnih blagdana

Pred božićne blagdane Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je predstavu pod nazivom „Čekajući Djeda Božićnjaka“,
koju su izveli glumci kazališta „Scena Paravan“ za djecu naše Igraonice „Košnica“, a u goste smo pozvali i učenike
Odjela s posebnim potrebama osnovne škole „Dragutina Tadijanovića“ Predstave Scene-Paravan uglavnom su lutkarsko-igrane
u interaktivnom odnosu sa djecom predškolske i školske dobi nižih razreda.
U ovoj predstavi su sva smiješna i smotana dječaka imali zanimljivu igru sa satom dok čekaju susret sa Djedom Božićnjakom,
ali su ih u tome željeli spriječiti dva nespretna vražićka nadajući se poklonima koje nisu dobili od Sv. Nikole.
Naravno nisu uspjeli, što je prikazano na vrlo šaljiv način što je izazvalo dječju radost i veliki pljesak.
Djeca su pozorno pratila predstavu i svojim su brojnim upadicama i sama sudjelovala i doprinijela
da predstava bude što zabavnija.

 

predstava

predstavi 

Sveti Nikola i Krampus u Knjižnici

 

Na dan Svetog Nikole djecu naše Igraonice „Košnica“ posjetio je i darivao, glavom i bradom, sam Sveti Nikola.
Kao i uvijek društvo mu je pravio Krampus u slučaju da susretnu i zločestu djecu. No, Krampus nije imao ovdje posla,
stjerali su ga u „zapećak“,  a Sveti Nikola porazgovarao je s dječicom o tome što su radili protekle godine, jesu li
bili dobri, i naravno, po zaslugama ih i darivao.
Djeca su bila oduševljena dolaskom sv. Nikole i Krampusa, pozvali ih da im dođu i sljedeće godine
, a u ulozi dobrog sv. Nikole bio je naš knjižničar Ante, a u ulozi, ne baš tako jako zločestog Krampusa,
bio je naš knjižničar Marko.

krampusom

pokloni

 

nk