Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI

Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 11:24

Pisati je lijepo,
pisati čovjeku koji čita,
koji razumije...

Pričati ispunjava,
ako netko sluša,
makar onaj šapat
kojim stih završava.

Tragično, komično, dramatično,
sve jedno s drugim isprepleteno
pa kako si tko uzme
želi li osmijeh nakon završne točke.

Neka tinta papir krasi,
vjetrom raznesen do prvog zavoja,
možda ga netko dohvati, pročita
i osmjehne, tamo, nakon završne točke.


Uspješno je odrađena i četvrta tribina Pisci na Baniji kojom smo ugostili, prije svega, divne ljude i vrhunske pisce.
Pogledajte video i fotografije i uživajte u djeliću atmosfere kojom smo bili obogaćeni u subotnje poslijepodne.

Tekst iz najave:

Nakon kraće pauze Pisci na Baniji se vraćaju, i to na naš jedinstveni Trg kulture!
Obzirom da su ove nedjelje izbori, tribina će se izvanredno održati u subotu, 15. svibnja 2021., u redovnom terminu u 17 sati. U slučaju lošeg vremena događaj se otkazuje, o čemu ćemo vas na vrijeme obavijestiti. Na četvrtoj po redu tribini pridružuju nam se Aida Bagić, Romana Brolih i Ljubo Pauzin. Nešto o njima pročitajte ovdje, a potom nam se u subotu pridružite na Trgu kulture (ako netko još ne zna, lokacija je uz našu Prvu kontejnersku knjižnicu Hrvatske) i saznajte nešto više o njihovom književnom radu, ali i drugim granama njihova djelovanja.Suorganizatori tribine Pisci na Baniji su Hrvatsko društvo pisaca, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja i Udruga IKS, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Moderatorica je Ines Kosturin.

O Aidi Bagić:

Aida Bagić (Zagreb, 1965.) diplomirala je opću lingvistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala političke znanosti na Sveučilištu Massachusetts, u Amherstu, SAD. Sudjelovala je u pokretanju i radu niza feminističkih i mirovnih inicijativa. Vodi radionice kreativnog pisanja i završava edukaciju integrativne tjelesno orijentirane psihoterapijeObjavila je zbirke pjesama "Ako se zovem Sylvia" (Aora 2007., Mala zvona 2015. - epub ), "Tijela su laka meta" (Mala zvona 2014., 2015. - epub) i "Nizvodno, rijekama" (Treći trg i Srebrno drvo 2019.) te kratkih proza "Znam li ja gdje živim" (Zoro 2012., DPKM 2019.). Pjesme i priče su joj prevedene na njemački, engleski, poljski i slovenski, a nekoliko je uvršteno u "Antologiju jutra poezije" (2010.) i antologiju suvremene europske lezbijske poezije "Brez besed ji sledim" (ŠKUC 2015.).

O Romani Brolih:

Romana Brolih rođena je u Zagrebu 1972. Poeziju je objavljivala u časopisima „Poezija“, „Zarez“, „Vijenac“, „Re“, „Balkanski književni glasnik“, „Treći Trg“, „Autsajderski fragmenti“, „Knjigomat“, „Strane“, „Metafora“, „Radio Gornji grad“, te www.pipschipsvideoclips.com (rubrika Almost Famous). Kratke priče su joj objavljene u časopisu „Re“, u zborniku „Ekran priča 03“, u zbirci kratkih priča “Lift” Monitorovog natječaja, časopisu „Libra Libera“ i u „Večernjem listu“, gdje je za priču Ko je to došel Cilika? dobila treću nagradu, a dvije godine kasnije ušla u uži izbor s pričom Mjesec dana prije danas. Neke je tekstove prilagođavala glazbi, a neki su uglazbljeni.Prva zbirka poezije Svemir u prahu objavljena je 2011. (Stajergraf). Na 16. međunarodnom susretu izdavača “Put u središte Europe” za zbirku je nagrađena s mjesec dana stipendijskog boravka u Bosanskoj kući u Vranduku kraj Zenice. Druga zbirka poezije, Tvoja mama ima dečka, objavljena je 2016. (Naklada Semafora), a treća zbirka, Zapinjemo, izlazi 2019. godine (Hena com).

O Ljubi Pauzinu:

Ljubo Pauzin rođen je 1954. godine. Na Zagrebačkom sveučilištu 1973. diplomirao Engleski jezik i književnost i Komparativnu književnost. Književnik i prevoditelj, aktivan je na Hrvatskom radiju od 1975. godine (posljednjih desetak godina urednik je dokumentarne radio-drame i feature-a u Dramskom programu HR). Član je EBU Feature Project Group, sada već u drugom dvogodišnjem mandatu, i prvi je hrvatski radio autor izabran u to visoko međunarodno tijelo. Član je Hrvatskog društva pisaca , Društva hrvatskih književnika i Društva novinara Hrvatske. Dobitnik je više priznanja i nagrada za svoja autorska djela. Rad mu se proteže kroz gotovo sve grane književnosti – piše poeziju, prozu, radio drame, radio igre za djecu i lutkarske dramske igre, stihove za djecu te prevodi romane i mjuzikle.

alt
alt
alt