Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI

Ponedjeljak, 08 Ožujak 2021 00:00


Pisana riječ glasnija je od vriska,
ona prodire,
ruši zidove,
spaja kontinente,
ona lebdi,
ona trči,
predana je,
ona ne posustaje.

Pisana riječ diše na papiru,
čini nas i snažnim i ranjivim,
ona gleda nas u oči kao što nas nitko ne gleda,
razumije nas,
suosjeća se s nama,
ona je dio nas,
mi dio smo nje.

I pronađu se oni što pišu,
kao što slovo pronalazi slovo
da bi riječ stvorilo.
I pronađu se oni što pišu,
kao što riječ pronalazi riječ
da bi priču napisala.
I čovjek pronađe čovjeka,
Onda kada mu treba,
onda kada nam treba.

Tako su i nas pronašli naši pisci da nam malo skrate vrijeme oporavka, da se podružimo, upoznamo, da čitamo i slušamo. Bilo nas je malo, tek nekoliko, ali nas je bilo… i bit će nas opet, jer dok je nas i Petrinje će biti!

Od srca se zahvaljujemo našoj Ines Kosturin na odličnom moderiranju i pripremi za ovaj veliki događaj.

_________________________

Tekst najave:

Prvi je, nakon potresa, s idejom Pisaca na Baniji - promocije banijskih pisaca počeo poznati petrinjski pjesnik Miroslav Kirin, a sad se priča malo okrenula pa na Baniju dolaze pjesnici iz drugih krajeva, ne bi li se međusobno bolje upoznali Banija i oni. U suradnji s Ministarstvom kulture i Hrvatskim društvom pisaca svake nedjelje dolaze nam poznati autori i autorice, a prvi pristižu Franjo Janeš (biciklom iz Zagreba!), Tomica Bajsić te njegova kćer, književnica i glazbenica Nina Bajsić!
Tribina će se održavati nedjeljom u 17 sati na novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja (kod rukometnog igrališta). Moderatorica tribine na kojoj će se pričati o književnosti, ali i drugim temama je Ines Kosturin.

O Franji Janešu:
Franjo Janeš (1982.) odrastao je i školovao se u Zagrebu, između ostalog u IV. gimnaziji i na Filozofskom fakultetu. Radi kao viši lektor na Odsjeku za germanistiku, a u slobodno vrijeme piše romane (Noć mrtvih živaca, Formula za kaos i Čerupanje feniksa), svira i pjeva u bendu Astridian, vozi bicikl i bavi se koječime.

O Tomici Bajsiću:
Tomica Bajsić (1968.) pjesnik je, prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj. Bio je dugogodišnji urednik časopisa i biblioteke Poezije. Poeziju i prozu objavljuje u zemlji i inozemstvu u antologijama, časopisima i na radiju. Pjesme su mu prevedene na dvadesetak jezika. Objavio je niz knjiga poezije, proze, putopisa, ali i prijevoda. Autor je samostalnih izložbi Amazona diše, škola na dalekom kraju svijeta, KIC Zagreb, 2014., i Izložbe fotografija Amazone i Brazila, Muzej Mimara, 2017. Predsjednik je Hrvatskog centra PEN-a.

O Nini Bajsić:
Nina Bajsić (1994.) živi, radi i studira dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autorica je nekoliko dramskih tekstova, scenarija i radiodrama. Dramski tekstovi izvedeni su joj na nekoliko kazališnih festivala, radila je na predstavama u HNK-u Zagreb, Gradskom dramskom kazalištu Gavella i irskom Rough Magic Theatre Company u Dublinu. Poeziju i kratke priče objavili su joj časopisi Kritična masa i britanski StepAway Magazine. Od 2013. kao glazbenica sudjeluje u radiofonijskoj predstavi Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje). Jedna je od autora predstave Nekoliko glasova nestalih u zraku, audio-izvedbene forme posvećene ušutkanim i zatvaranim pjesnicima diljem svijeta. Uz kazalište i književnost bavi se i glazbom. Svira violinu i gitaru, piše, pjeva i objavljuje vlastite pjesme.

alt
alt
alt
alt
alt