Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew


 

Tečaj za konverziju kune u € iznosi 7.53450

Opetovano postavljena pitanja:

ČLANSTVO:

P: Što je potrebno za učlanjenje u knjižnicu?

O: Potrebno je doći u knjižnicu, ponijeti osobnu iskaznicu radi provjere podataka i platiti članarinu. U odjel za djecu i mladež u pravilu dolaze roditelji/skrbnici i prvi puta učlanjuju dijete u knjižnicu. Prije dolaska u knjižnicu možete ispuniti elektronički obrazac upisa i time ostvariti jeftinije učlanjenje.

P: Tko sve može biti član knjižnice?

O: Svaki državljanin RH može biti član knjižnice što dokazuje osobnom iskaznicom ili putovnicom. Strani državljanin obvezan je predočiti putovnicu ako želi postati članom knjižnice. Ne postoji dobna granica za učlanjenje.

P: Može li se postati članom knjižnice besplatno?

O: Ne, potrebno je platiti članarinu. Ipak postoji iznimka kada knjižnica želi privući nove članove organizira tijekom godine mogućnost besplatnog učlanjenja.

P: Postoje li kakvi popusti za osnovnoškolce, umirovljenike i studente?

O: Ne, svi plaćaju jedinstvenu cijenu članarine osim u odjelu za djecu i mlade gdje je definirana jeiitnija članarina roditeljima koji imaju više djece. Jeftinije učlanjenje moguće je svima za prvo učlanjenje, ako ispune elektronički upisni obrazac.

P: Mora li se i roditelj učlaniti u knjižnicu iako je njegovo dijete već član dječjeg odjela?

O: Da, ako roditelj želi posuđivati građu, treba biti član knjižnice odnosno član odjela za odrasle. Iskaznica je neprenosiva i svaki član odgovara za građu koju je posudio predočenjem iskaznice.

P: Mora li dijete biti član knjižnice ako se želi igrati u igraonici?

O: Da, dijete mora biti član odjela za djecu i mladež vaše Knjižnice, jer se igraonica ne plaća posebno već samo kroz godišnje članstvo u knjižnici po jedinstvenoj cijeni članarine za svako dijete roditelja.

P: Mora li se platiti iskaznica prilikom prvog učlanjenja?

O: Ne, prilikom prvog učlanjenja iskaznica je besplatna.

P: Što ako izgubim iskaznicu?

O: Gubitak iskaznice odmah prijavite, a kad dođete u knjižnicu izdati će vam se nova. Nova iskaznica plaća se 15.00 / 1.99€ kn.

P: Ostaju li moji podaci trajno zapisani kada se jednom učlanim u knjižnicu?

O: Ne, ako ne obnovite članstvo dvije ili više godina vaši podaci se trajno brišu.

POSUDBA:


COVID PITANJA I ODGOVORI

P: Zašto su korisnici knjižnice dužni sami razdužiti građu?

O: Dok traje pandemija COVID-19 virusa korisnici knjižnice moraju sami razdužtii građu i ostaviti je na posebnoj polici. Police se nalaze u odjelu za odrasle i u hodniku kraj vrata odjela za djecu i mladež.

P: Zašto se usporilo kolanje knjižnične građe?

O: Temeljem epidemioloških preporuka vraćenu građu moramo zadržati 72 sata na polici posebno pripremljenoj za tu namjenu.

P: Došao/la sam dva dana za redom i građu koju sam razdužio/la nisam zatekao/la na polici na kojoj treba stajati 72 sata?

O: Zbog velikog broja građe ona je preseljena na drugu policu na kojoj stoji zadano vrijeme.

P: Smijem li za drugog korisnika koji je u samoizolaciji posuditi građu?

O: Da, ali prilikom vraćanja građe ona mora biti u posebnoj vrećeici ili kutiji. Na kutiju je dovoljno napisati ili zalijepiti članski broj da bismo znali od koga je.


P: Mora li član predočiti iskaznicu prilikom posudbe?

O: Da, obavezno je predočenje iskaznice prilikom posudbe knjižnične građe. Očitavanjem iskaznice lako se utvrđuje važnost članarine što je uvjet za posudbu.

P: Koliko se knjiga može posuditi u jednoj posudbi?

O: Broj knjiga određen je odlukom Ravnatelja i Stručnog vjeća knjižnice. Trenutno je dozvoljena posudba šest jedinica građe u jednom odjelu ili ukupno u oba odjela osam jedinica građe za jednu posudbu.

P: Za koliko dana se moraju vratiti knjige?

O: Posudba vrijedi 14 dana. Za svaku posudbu dobivate ispisanu zadužnicu s datumom vraćanja i popisom građe koju ste posudili. Imate mogućnost produljiti rok posudbe za još 14 dana osobno, putem web korisničke zone, mobilne aplikacije mKnjižnica i telefonom. Ne može se produljivati rok posudbe lektirnoj građi ili građi koja je jako tražena. Ako dolazite u knjižnicu samo zbog produljenja roka posudbe nije potrebno nositi knjige kojima želite produljiti rok posudbe.

P: Smijem li sam pregledavati police s knjigama?

O: Da. U vašoj knjižnici većina građe je u otvorenom pristupu tako da smijete potpuno slobodno, koliko dugo želite pregledavati dostupne knjige. Za knjige koje nisu dostupne u otvorenom pristupu (Referentna zbirka, Zavičajna zbirka, zbirka Zatvoreni fond) upitajte knjižničara.

P: Uzeo sam knjigu s police i predomislio se, ali sam zaboravio gdje sam je pronašao. Što učiniti?

O: Slobodno i bez zadrške svaku knjigu koju ne želite posuditi obavezno odnesite knjižničaru na pult. Član nije dužan znati točan smještaj građe, niti smije samostalno vraćati građu u police. Dužnost knjižničara je vratiti građu na svoje mjesto. Ovo je vrlo bitno radi sveopćeg reda i smještaja građe u knjižnici.

P: Smijem li posuditi posuđenu knjigu trećim osobama?

O: Knjižnica Vam ne može zabraniti da posudite knjigu trećoj osobi. U tom slučaju pazite jer vi odgovarate za eventualno oštećenje ili gubitak posuđene građe.

P: Može li za mene građu posuditi treća osoba koja nije vlasnik iskaznice?

O: U pravilu ne, Knjižnica ne može znati niti istraživati jeste li dali iskaznicu trećoj osobi niti će je legitimirati. Ako netko posudi građu na vaše ime, vi snosite potpunu odgovornost za tu posudbu. Zato je važno da na vrijeme prijavite eventualni gubitak iskaznice.

P: Posuđuju li se sve knjige izvan knjižnice?

O: Ne, postoji određeni dio knjižnog fonda koji se ne posuđuje. To su Referentna zbirka, Zavičajna zbirka, zbirka Zatvoreni fond i zbirka Domovinski rat.

P: Treba mi građa iz zbirki koje se ne posuđuju. Smijem li ipak nekako posuditi tu građu?

O: Da, ali samo u knjižnici. Svaki član smije se koristiti tom građom, ali samo u knjižnici. Zakon o autorskim pravima dozvoljava da se pojedini dijelovi građe isključivo za osobnu upotrebu smiju kopirati.

P: Smije li član odjela za djecu i mladež posuđivati knjige u odjelu za odrasle?

O: Da, ali vi kao roditelj morate pripaziti što vaše dijete čita jer u odjelu za odrasle je građa primjerena odraslima s izuzetkom Teen police čija građa je primjerena mladeži.

P: Što ako izgubim knjigu ili je trajno oštetim?

O: U slučaju gubitka ili trajnog oštećenja knjige, knjižnica pruža mogućnost zamjene na način da kupite istu takvu knjigu ili je platite u iznosu zapisanom u našoj bazi podataka.

P: Što ako kasnim s vraćanjem građe, a ne produljim rok posudbe na vrijeme?

O: Za prekoračenje roka posudbe naplaćuje se zakasnina u iznosu od 50 lp / 0,07€ za svaku posuđenu knjigu. Tolerira se zakasnina do iznosa od 2.00kn / 0.27€  za svu građu u posudbi, ako produljujete rok  posudbe putem web-a oprost zakasnine je 5.00kn / 0.66€

P: Što ako kasnim s vraćanjem građe za koju mi je već zaračunata zakasnina u iznosu većem od 2.00 kn / 0.27€, a nazovem telefonom da mi se produlji rok posudbe?

O: U ovom slučaju knjižničar će vam produljiti rok posudbe i zapamtiti zakasninu koju ćete platiti kada dođete vratiti građu.

P: Što ako prilikom vraćanja knjiga imam novu izračunatu zakasninu i zapamćenu staru zakasninu?

O: Platit ćete oba iznosa.

P: Hoću li dobiti opomenu ako na vrijeme ne vratim građu?

O: Ne, u takvim slučajevima nazvat će vas knjižničar. Pisanje i slanje opomena pokazalo se kao veći trošak za knjižnicu. Ako i nakon što smo vas zamolili da vratite građu to ne učinite znači da ste je  ukrali. Ne vjerujemo da želite da vas nazivaju kradljivcem knjiga.

P: Kakve su sankcije, ako vratim oštećenu građu?

O: U zavisnosti od vrste i težine oštećenja naplatit ćemo odštetu prema važećem cjeniku.

P: Računa li se zakasnina i nedjeljom?

O: Da, zakasnina se računa i nedjeljom. Rok vraćanja knjiga nikada ne može biti u nedjelju jer se knjige nedjeljom ne mogu posuditi. Zato postoje različite mogućnosti produljenja roka posudbe.

P: Zašto e-poruke ne stižu u onom roku kada bi zakasnina bila oproštena (trenutno se oprašta iznos od 5.00 kn) - jer da se poruka dobiva u tom roku produžio bi se rok posudbe, a ovako zakasnina naraste više od oprosta i ne može se produljiti rok posudbe jer je kasno poslana opomena?

O: Član im prava i dužnosti. Dužnost člana je da vodi brigu o svojoj posudbi. Knjižnica pruža mogućnost zaboravnim članovima i onima koji nisu stigli vratiti knjige na vrijeme prolongiranje roka posudbe za što ne snose određeni iznos zakasnine. Poruke putem e-pošte o zakasnini stižu odmah nakon što iznos zakasnine prekorači 50 lp / 0,07€. Treba imati u vidu da se radi o zakasnini po jednoj knjizi. Moguće je da se ponekad dogodi tehnička pogreška pa poruke ne stignu na vrijeme, ali na kraju se sve svodi na dužnost člana da brine o svojoj posudbi.

IGRAONICA: NE RADI DO STJECANJA UVJETA ZA RAD U NOVOJ KNJIŽNICI

P: Zašto se u igraonicu može prijaviti samo putem interneta? Što ako nemamo pristupa internetu?

O: Nažalost, zbog velikog interesa za igraonicu morali smo pronaći način kako da svi stignu na red. Sustav prijave putem interneta je takav da omogućava koliko toliko pravedniji raspored prijava. Ako nemate pristupa internetu uvijek možete dijete prijaviti u knjižnici na računalima koja koriste korisnici, a svaki važeći korisnik ima pola sata besplatnog pristupa internetu.

P: Koliko dijete mora biti staro za prijavu u igraonicu?

O: Igraonicu mogu polaziti djeca od 3 do 6 godina starosti. Datum rođenja je strogo određena granica, prijava ne uspijeva makar dijete bilo jedan dan mlađe od 3 godine ili starije jedan dan od 6 godina.

P: Moram li kao roditelj čitati knjige svom djetetu koje polazi igraonicu?

O: Da svakako, to je jedan od uvjeta polaska djeteta u igraonicu. Čitanje potiče maštu, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje, a pomaže i u stvaranju međugeneracijskih veza između djece i odraslih. Čitajući najmlađima, djeci, potičemo razvoj njihova mozga – dokazano je koliko čitanje utječe na moždane funkcije.

P: Zašto moram potpisati suglasnost glede fotografiranja djeteta, suglasnost glede izlaska djeteta izvan igraonice i suglasnost glede dolaska djeteta s posebnim potrebama u igraonicu?

O: Niste dužni potpisati suglasnost glede fotografiranja vašeg djeteta u pojedinim radionicama igraonice. U tom slučaju pazit ćemo da ne fotografiramo vaše dijete ili ćemo zamutiti lice vašeg djeteta ako nam je ta fotografija važna za objavu. Ponekad je planom rada igraonice utvrđen izlazak djece npr. dječje igralište ili koje druge bliske lokacije. Ako ne želite da Vaše dijete izlazi izvan prostora igraonice niste dužni potpisati suglasnost. U tom slučaju dužni ste biti u blizini da Vam knjižničarka može predati dijete tako da ostala djeca mogu nesmetano ići. Ako je vaše dijete, dijete s posebnim potrebama to moramo znati jer u igraonici radi knjižničarka-odgojiteljica koja nije posebno stručno kvalificirana za rad s takvom djecom. U tom slučaju nužno je da se ne udaljavate iz prostora knjižnice odnosno ispred igraonice kako bi u svakom trenutku bili blizu vašeg djeteta. Radi odricanja od naše odgovornosti potpisujete suglasnost i izjavu da ste nam dali istinite podatke.

P: Dijete mi se razboljelo ili iz osobnih razloga ga ne mogu dovesti u igraonicu. Kako se opravdati?

O: Posebno opravdanje nije potrebno. Jednostavno ispišite dijete iz grupe u koju ste ga prijavili na taj dan. Taj postupak je obavezan jer nakon što tri puta zaboravite odjaviti dijete koje niste mogli dovesti, a prijavljeno je gubite pravo prijave u igraonicu na 30 dana.


COVID PITANJA I ODGOVORI

P: Dijete kašljuca, šmrca i kiše, ali nema povišenu tjelesnu temperaturu, smijem li ga dovesti u igraonicu?

O: NE.


OSTALO:

P: Koliko dugo smijem raditi na računalima u knjižnici? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA RAČUNALA ZA KORISNIKE

O: Ne postoji ograničenje rada na računalima. Ipak knjižnica propagira tolerantno okruženje tako da svaki korisnik odmjereno koristi vrijeme provedeno za računalom kako bi i drugi došli na red.

P: Postoji li besplatni pristup internetu u knjižnici? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA RAČUNALA ZA KORISNIKE

O:Da, za svakog korisnika koji ima važeću članarinu.

P: Nisam član knjižnice. Mogu li se koristiti internetom? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA RAČUNALA ZA GRAĐANE

O: Da, ali nemojte zloupotrebljavati tu mogućnost svakodnevno.

P: Mogu li donijeti svoje prijenosno računalo i raditi u knjižnici?

O: Da, svatko može donijeti svoje prijenosno računalo i u miru i tišini raditi. U knjižnici postoji internetska pristupna točka.*

P: Smijem li cijeli dan čitati u knjižnici?

O: Da, svatko se može udobno smjestiti u čitaonici i u miru čitati kao i u čitaonici dnevnog tiska. Ako član provodi u knjižnici cijelo radno vrijeme mora misliti na vrijeme dnevnog odmora knjižničara ukoliko knjižničar mora napustiti prostor knjižnice.*

P: Nisam član knjižnice. Smijem li se koristiti građom?

O: Da, smijete se koristiti građom, ali samo isključivo u prostoru knjižnice i morate obavijestiti knjižničara o vašem statusu. Ipak voljeli bi da ste član vaše knjižnice.*

P: Može li se koristiti pisač u knjižnici? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA PISAČA ZA KORISNIKE

O: Da, ali pri tome treba misliti na cijenu ispisa koja iznosi 1.00kn / 0.13€ po stranici za tekst, a 2.00kn / 0,27€ po stranici za ispis grafike.

P: Iz neznanja sam pokrenuo ispis internetske stranice kada mi se ispisalo puno više primjeraka nego što sam želio. Moram li platiti sve ispisane stranice?

O: Da, ako ne znate ispisivati stranice pojedinačno, uvijek prije te radnje možete pitati knjižničara da vam pomogne. Neznanje vas ne oslobađa plaćanja. Svaka škola se plaća.

P: Imam knjige koje želim pokloniti knjižnici. Kako to učiniti?

O: Ako imate knjige koje želite pokloniti knjižnici može se dogoditi da dio ili cijelu građu nećemo prihvatiti. Zato prije nego što donesete knjige popišite ih s podacima naslova, autora, izdavača i godine izdanja kako bi vidjeli imamo li tu vrstu građe. Uobičajena predrasuda je da knjžnice uvijek moraju prihvatiti donacije svih knjiga. Knjižnim fondom se razborito i stručno upravlja, tako da nije uvijek moguće prihvatiti svu građu koju ste mislili pokloniti. Na žalost, vaša knjižnica je sve manja i manja, a nemamo prostor za spremište upravo da i želimo prihvatiti svu građu koju želite pokloniti.

P: Posjedujem građu određene vrijednosti i starosti. Mogu li vam je prodati?

O: Da, knjižnica smije otkupiti građu od fizičke osobe. Prije kupnje građu treba dati na uvid da bi se utvrdila stvarna vrijednost i otkupna cijena.

P: Zašto mi stalno dosađujete s SMS porukama o događanjima u knjižnici?

O: Ako ne želite primati SMS poruke ili poruke e-poštom o događanjima u knjižnici to ćete nam reći prilikom učlanjenja ili kad god to poželite. Na žalost, isključivanjem poruka o događanjima isključuju se poruke e-opomena i poruke SMS-a o pristigloj pričuvi.

P: Ne znam pisati na računalu. Da li će mi knjižničar napisati ono što želim? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA RAČUNALA ZA KORISNIKE

O: Ne, knjižničar će vam pomoći pokrenuti program za pisanje, pokazati osnove, spremiti datoteku ili je spremiti na vanjski medij. Pisati morate sami jer knjižničar nema vremena samo za vas. Ako ne znate pisati na računalu završite daktilografski tečaj ili tečaj iz osnova informatike gdje ćete ujedno naučiti raspored slova na tipkovnici odnosno pisanje.

P: Ako ne znam skenirati da li će mi knjižničar pomoći? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA SKENERA ZA KORISNIKE

O: Da, knjižničar će vam pokazati kako se skeniraju i spremaju dokumenti na računalo ili vanjski medij. Ako imate puno dokumentacije za skeniranje morat ćete nakon što vam knjižničar pokaže kako se to radi sami obaviti posao. Knjižničar ne može cijeli dan skenirati dokumente samo za vas.

P: Smijem li skenirati knjižničnu građu? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA SKENERA ZA KORISNIKE

O: Da, ali isključivo u okviru Zakona o autorskim i srodnim pravima. Skeniranje knjižnične građe je besplatno.

P: Ne znam poslati e-poštu. Hoće li knjižičar to učiniti za mene? - NAKON POTRESA KNJIŽNICA NEMA RAČUNALA ZA KORISNIKE

O: Da, knjižničar će vam pomoći i pokazati kako se šalje e-pošta. Nužno je znati e-adresu na koju se e-pošta šalje. Ipak, upišite tečaj iz osnova informatike kako bi naučili tu korisnu vještinu.


* Za vrijeme pandemije COVID-19 virusa boravak u knjižnici može trajati samo dok posudite građu.