Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

 

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


 

U Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja svoje mjesto zauzela je i filatelija. Izloživši dio svoje privatne kolekcije a potom pričajući o tome Domagoj Bernić, Petrinjac ali dopredsjednik Filatelističkog kluba Sisak dao je prigodu brojnim zainteresiranim sugrađanima da saznaju više o filateliji.
Predavanje je održano u četvrtak, 6. studenoga 2014.g. u odjelu za odrasle, a uz Bernića govorili su i ostali članovi kluba, Zdenko Sešo, predsjednik, Danijel Prerad, glavar zamjene i Željko Vasilik, član kluba.
Sešo je ovom prigodom upoznao prisutne s radom i počecima Filatelističkog kluba Sisak koji će uskoro proslaviti sto godina postojanja, a tim povodom klub će izdati kuvertu s prigodnim žigom što je tradicija filatelističkih klubova povodom ovakvih godišnjica.
Naglasio je kako je glavna tema filatelije sakupljanje maraka. Govorio je i osnivanju filatelističkih klubova diljem svijeta naglasivši kako na žalost dopisivanje putem dopisnica i pisama izumire jer su prevladale moderne tehnologije komuniciranja.
                Bernić je govorio o izloženim primjercima počevši s prvom markom iz 1840.godine nazvanom „Black Penny" ili „Hrvatski Mauritius"- mađarska marka s bijelim brojkama i pretiskom SHS Hrvatska.
Nadalje je govorio o počecima tiskanja maraka a u Hrvatskoj kada se prve pojavljuju 1850 g.
Posjetitelji mogu vidjeti zaista vrijedne i rijetke primjerke. Tu su poštanska povijest i biljezi grada Petrinje, Petrinja na markama, zatim značajne prve marke Austrije i Mađarske, brojne publikacije, te marke i omotnice iz izdanja Filatelističkog kluba Sisak.
                Filatelistički klub Sisak vrlo je aktivan oduvijek, sudjeluju na brojnim izložbama i natječajima. Tako su osvojili treće mjesto za najljepšu prigodnu omotnicu izdanu u 2009. godini, dok je isto mjesto klub osvojio i u natječaju za najljepši poštanski žig Hrvatskog filatelističkog saveza. Nagrade su dobili i za prigodnu kuvertu izdanu povodom obnove banova kamena u Župiću, te za prigodni žig izdan u povodu petnaest godina Čigoća - europskog sela roda u Lonjskom polju.

1

2

3

4