Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

 

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


 

Tribina „Ratni doživljaji“ bila je još jedno druženje koje je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja povodom „Dana sjećanja 1991. – 2014.“.
Gosti tribine bili su branitelji, aktivni sudionici Domovinskoga rata; Vladimir Rogošić, zapovjednik 57. samostalnog bataljuna koji je kasnije dobio ime po poginulom zapovjedniku Marijanu Celjaku, Mladen Fabac, pripadnik ZNG-a (Zbora narodne garde), te 12. domobranske pukovnije Petrinja, Goran Brebrić, prvo pripadnik ZNG-a a potom Specijalne postrojbe glavnog stožera Hrvatske vojske Bojna Frankopan, te nakon toga i Specijalne policije i Darko Dumbović, od 1990. pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko, jedinice za posebne namjene, a dolaskom u Petrinju postaje vođa interventne grupe Policijske postaje Petrinja.
              Prije početka razgovora prikazana su dva spota koje su pripremili Goran Brebrić i Ivo Sanković, koji je ujedno i autor pjesme „Moja Petrinja“. Kroz spotove su prikazane brojne slike i isječci filmova snimljenih 1991., točnije 2. rujna 1991. prilikom prvog napada JNA na Petrinju. Svakom još uvijek zaiskri suza u oku gledajući te kadrove i, kako kažu naši branitelji, stegne se grlo. No, ovom prigodom uz neka tužna i teška sjećanja pripovjedači su, ipak, nastojali posjetiteljima približiti i onu vedriju stranu svega toga. Iako, kao što su i napomenuli, teško je reći da je u ratu bilo lijepih trenutaka, ali bilo je druženja, novih poznanstava i prijateljstava i kako je istaknuo Brebrić „braća po oružju“ su veća braća od onih po krvi.
Ispričane su mnoge anegdote, šaljive situacije, pa uz mnoge povijesne činjenice koje su gosti knjižnice ovom prigodom čuli, i nasmijali su se s našim braniteljima.

1

2

3