Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

 

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


 

„Boje seoskog sladoleda“ naziv je knjige koju je u sklopu rujanskih Dana sjećanja u ponedjeljak 15. rujna 2014. u odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja predstavio autor Bogdan Arnautovića sa svojim gostima.
Knjiga je to pripovjedaka koja je nastala prema njegovoj istoimenoj nagrađenoj priči Broda kulture, a koja je posvećena Domovinskome ratu.
Autor je pročitao nekoliko ulomaka iz priča, a svoj stručni osvrt kao vrsna metodičarka književnosti i gramatike dala je Božica Vuić, profesorica hrvatskog jezika na Učiteljskom fakultetu, odjek u Petrinji. Ovom prigodom podsjetila je kako je Arnautović najnagrađivaniji mladi pjesnik nekadašnje države i kako iz njega i njegovog stila uvijek govori pjesnik.
Govoreći o autorovoj uporabi riječi istaknula je kako je neke tipično sisačke riječi sačuvao od zaborava.
              Recenzentica knjige dr. Lidija Dujić naglasila je kako su ona i Ludwig Bauer, autor pogovora, članovi ocjenjivačkog suda i pokretači Broda kulture na kojem je sudjelovala Arnautovićeva pripovijetka prema kojoj je ova knjiga dobila ime. „Boje seoskog sladoleda“ osvojila je prvo mjesto u konkurenciji od čak 279 priča. Iz dugih godina poznanstva s Arnautovićem rekli su kako su očekivali da će jednog dana proizaći i jedno prozno djelo.
Sam autor, tijekom Domovinskog rata bio je član 12. domobranske pukovnije na relaciji Konjska glava – Šestanj brdo, a na kraju rekao što je htio izraziti pisanjem ove zbirke pripovjedaka:
"Smrt milijuna ljudi je statistika, ali smrt pojedinca je tragedija. Ta smrt pojedinca je jedan od ključnih motiva i elemenata ove knjige.", rekao je autor.

1

2

3

4