Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI

Hrvatski nacionalni simboli
Četvrtak, 14 Studeni 2013 11:12

Hrvatski nacionalni simboli

jareb-simboli1

 

Profesor Stjepan Bekavac bio je gost Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja u srijedu, 13. studenog, u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige.
Profesor Bekavac glavni je urednik knjige Hrvatski nacionalni simboli o čemu je ovom prigodom i govorio.
Knjiga, čiji je autor Mario Jareb, u formi je enciklopedije, prepuna je slikovnog materijala koji dosad nije nigdje objavljen i plod je višegodišnjeg istraživanja. U njoj se opisuje ne samo povijest hrvatskog grba, već i zastave, himne, kao i starohrvatskog pletera.
            U svom 45- minutnom izlaganju predavač je detaljno govorio o povijesti hrvatskog grba i zastave počevši od 1495. godine pa na ovamo. Apsolutno je svejedno počinje li hrvatski grb bijelim ili crvenim poljem i uopće ne stoji teza da se bijelo polje nastalo u NDH, otkrio je profesor Bekavac. Dokumenti iz 18. i 19 stoljeća otkrivaju da su tadašnji vladari bili neopterećeni crvenim ili bijelim poljem.
Govorilo se o pitanju uporabe hrvatske trobojnice od godina 1848./49. sve do danas i o brojnim drugim simbolima koji su danas prisutni, a o čijoj se simbolici i povijesti dosad malo znalo, kao što su na primjer; hrvatski pleter ili Zvonimirova kruna.

 

1

 

2