Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400 instagram logo youtube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


Produljenje roka posudbe:

Produljenje roka posudbe isključivo šaljite na ovu e-adresu

Dan hrvatskih knjižica
Utorak, 12 Studeni 2013 18:04

Dan hrvatskih knjižica

mala

 


            Dan hrvatskih knjižnica obilježen je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja u ponedjeljak, 11. studenog 2013.g., u odjelu za odrasle prigodnim predstavljanjem knjižničnih zbirki, koje su sastavni dio ove knjižnice.
Predstavljena je Zavičajna zbirka, te Zbirka knjiga o Domovinskom ratu, o kojima su govorile knjižničarke Đurđica Elblinger i Katarina Elblinger.
            Predstavljajući Zbirku knjiga o Domovinskom ratu knjižničarka Katarina naglasila je kako ova zbirka sadržava više od sedamsto naslova i kako postoji veliki interes za ovu vrstu građe, da korisnici neprestano pretražuju i traže nove naslove.
Važnost Domovinskog rata, kao razdoblja koje snažno obilježava povijest hrvatskoga naroda, ogleda se u količini i raznovrsnosti publikacija objavljenih na tu temu u Hrvatskoj i svijetu. Svrha Zbirke je okupiti svu relevantnu građu o Domovinskom ratu na jednome mjestu i tako omogućiti što cjelovitiji uvid u ovo složeno i multidisciplinarno područje. Zbirka izgrađena na ovim načelima daje pregled rezultata dosadašnjih istraživanja, a također je koristan izvor za nova istraživanja o Domovinskom ratu.
            Zavičajna zbirka petrinjske knjižnice, o kojoj je govorila knjižničarka Đurđica, obuhvaća nešto više od pet stotina i pedeset naslova i ustroj takve zbirke jedna je od osnovnih zadaća narodne knjižnice. Svrha zbirke je da sadrži i prikuplja u svrhu čuvanja i promocije građu lokalne baštine; građu o Petrinji i njezinim građanima, građu koju su napisali Petrinjci, te građu objavljenu u Petrinji.
Kao takve, ovom prigodom, knjižničarka Đurđica posebno je izdvojila jedne od najstarijih naslova u knjižnici:„Smrt Smail age Čengića" iz 1883. godine, kojeg je  sedmo izdanje tiskano u Petrinji, „Borba Hrvata s Turcima" iz 1903. godine, također tiskano u Petrinji u Tiskari Dragutina Benka, a tu je uz ostale i Zbornik „Zrin" Matije Filjaka iz 1942. godine.
Dobar dio autora knjiga su poznati Petrinjci i njihova djela, kao što su: „Na zgarištu svog doma" Branka Čačića, „Povijest grada Petrinje 1240.-1592.-1992.", „Petrinjski biografski leksikon" i „Povijest školstva u Petrinji", Ivice Goleca, „Pod hrastovičkom gorom", i „Strašnik u Banovini" Ivana Rizmaula i „Petrinjska bojišnica 1991.-1995." Đure Gajdeka.
Treba svakako spomenuti i naslove „Dokumenti i sjećanja" Josipa Vuića, „Župnik na prvoj crti" biskupa Vlade Košića, „Petrinjski žrtvoslov" Vladimira Krpana, Ivana Rizmaula i Davora Salopeka, te „Petrinjski žrtvoslov Domovinskog rata" Vladimira Krpana i Ivana Rizmaula, te najnovija „Petrinjski žrtvoslovni leksikon Domovinskog rata" Ivice Horvatića i Vladimira Krpana.
            Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog Zakona o knjižnicama 11. studenog 1960. godine, s ciljem poboljšanja vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini.

 

1

 

publika