Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400 instagram logo youtube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


Produljenje roka posudbe:

Produljenje roka posudbe isključivo šaljite na ovu e-adresu

Dnevnik iz tuđine Vande Boras Podravac
Petak, 07 Lipanj 2013 11:39
Dnevnik iz tuđine Vande Boras Podravac

mala


    Dirljiva sjećanja na stradanja Hrvata, na osobno stradanje i na neizbježan bijeg zbog opstanka u daleke zemlje, bile su teme gošće petrinjske knjižnice Vande Boras Podravac, o kojima je pričala u četvrtak, 6. lipnja 2013.g. predstavljajući svoju knjigu Dnevnik iz tuđine.
Gospođa Vanda je iz svog rodnog Senja morala otići još kao mlada djevojka 1954. godine samo zbog toga što je Hrvatica, a prvi put se u slobodnu Hrvatsku vratila nakon trideset i osam godina, i od tada svako ljeto je u svojoj domovini.
    Kako bi ostavila svojim unucima, kao i svim narednim generacijama, taj dio povijesti o kojoj se jako malo zna, odlučila je napisati ovu knjigu.
Ovom prigodom govorila je o svom aktivizmu u civilnim udrugama hrvatske zajednice, o borbi za etnička prava Hrvata, za hrvatski jezik za svoju djecu u stranoj zemlji. Za svoj rad primila je i odličje The Medal of the Order of Australia.
Druženje je s autoricom je bilo vrlo ugodno i poučno, a i sami posjetitelji imali su brojna pitanja za autoricu, posebno o njenom doživljaju kao emigrantkinje današnjeg stanja u Lijepoj našoj, kada je naglasila kako je najvažnije da imamo svoju državu.

1

2