Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400instagram logoyoutube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


Produljenje roka posudbe:

Produljenje roka posudbe isključivo šaljite na ovu e-adresu

Noć knjige u GKČ Petrinja
Petak, 26 Travanj 2013 08:47

Noć knjige u GKČ Petrinja

mala

 
      U sklopu već tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja prvi put održan je i program pod nazivom Noć knjige.
Tijekom cijelog dana, u utorak 23. travnja 2013.g., članovima knjižnice bilo je omogućeno vraćanje knjiga bez plaćanja zakasnine, mogli su besplatno produžiti svoje članarine, te je bilo omogućeno i besplatno učlanjenje novim korisnicima. Uz produžene članarine, učlanilo se i dvjestotinjak novih članova, što na dječjem što na odjelu za odrasle. Velika zainteresiranost bila je i za kupnju otpisanih knjiga i starih časopisa.
       Noć knjige izazvala je posebnu zainteresiranost članova i ostalih građana Petrinje. U programu od 18 do 01 sat knjižnica je bila prepuna na opće zadovoljstvo svih nazočnih, jer je za svakog bilo po nešto.
       Prvi dio programa bio je posvećen najmlađima kada im je u sklopu Radionice – Bajkovnice  svoje pjesme namijenjene djeci čitala Ljiljana Jelaska, inače članica Kluba čitatelja, a nakon toga knjižničarka Svjetlana pročitala im je bajku čiji su likovi i djela bili motivacija za njihova mala umjetnička djela, koja su drvenim bojicama prenosila na veliki hamer papir na podu knjižnice.
       Od 20 sati uslijedio je dio programa pod nazivom Slavimo Shakespearea. Naime, taj dan je dan rođenja jednog od najvećih književnika svih vremena Williama Shakespearea i u njegovu čast ovu Noć njegova djela čitale su Ines Kosturin i Matea Andrić, dok su na poseban način scenski prikaz Shakespearovog djela Romeo i Julija izveli učenici Srednje škole Petrinja.
Na taj način, ovom prigodom, gosti knjižnice mogli su vidjeti Romea i Juliju na klasičan i na moderan način, te čuti kako Shakespearova djela danas doživljavaju mladi. Bio je ovo izuzetan dio programa za što je svakako zaslužna voditeljica Dramske sekcije Srednje škole Petrinja profesorica Gordana Šelendić.
       Nešto kasnije, od 21.30 sati bilo je vrijeme za poeziju. Ovdje je vrijeme bilo namijenjeno za čitanje poezije, što vlastite, što drugih autora, uz ugodne zvuke gitare. Svi oni koji vole ruske pjesnike uživali su u slušanju Jesenjinovih pjesma na ruskom jeziku. To zadovoljstvo pružila je mlada Ukrajinka Irina Kovač.
Irina, inače vrsna trbušna plesačica, sudjelovala je i u dijelu kad se čitao Kamov, odnosno njegova Pjesma nad pjesmama, kada spominje crnu ciganku i tada je Irina izvela prekrasan romski ples.
       Kasni dio večeri i programa završio je uz Klub čitatelja i čitajući i komentirajući Edgara Allana Poa. Iako su Poova djela mračna i turobna, ovom prigodom prezentirana su na jedan veseo i šaljiv način, zahvaljujući prvenstveno knjižničaru Anti Mrganu. Bila je ovo Noć za pamćenje.

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22