Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja

Piši da te razumiju,

govori da te slušaju,

čitaj da odrastaš.

L.C. Powell

facebook-logo 400x400 instagram logo youtube

logonew

OSTANIMO ODGOVORNI


Produljenje roka posudbe:

Produljenje roka posudbe isključivo šaljite na ovu e-adresu

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o mucanju
Subota, 27 Listopad 2012 10:13

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

mala

      

       U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige predavanjem Katarine Matijević, magistre logopedije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o mucanju 22. listopada.
Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD) u svijetu se obilježava od 1998., a kod nas od 2000. godine sa željom da se informiranjem javnosti doprinese kvaliteti života osoba koje mucaju.
Zajednički ga obilježavaju osobe koji mucaju i njihove obitelji te stručnjaci, logopedi i drugi; nastavnici, istraživači i kliničari, koji se bave mucanjem.
       Matijević je ovom prigodom naglasila kako, iako u svijetu muca gotovo 70 milijuna osoba, većina ljudi zna vrlo malo o mucanju. To je svakako jedan od razloga zbog kojeg se osobe koje mucaju ponekad suočavaju s diskriminacijom, predrasudama i izoliranošću iz društva. Osobe koje mucaju različitih su zanimanja, kulturoloških karakteristika, osobnih iskustava i postignuća.
       Ovom prigodom Matijević je govorila i o tome tko muca, što uzrokuje mucanje, kome se može obratiti, te dala brojne savjete roditeljima kako se ophoditi s djetetom koje muca.

 

1

2