Uvjeti korištenja

Registrirani, prijavljeni korisnik s važećom članarinom može pretraživati katalog knjiga, pregledati posudbu, pregledati ili napraviti novu pričuvu, pregledati vlastite podatke, produljiti rok posudbe i pregledati pročitane knjige.
Registrirani, prijavljeni korisnik s nevažećom članarinom može samo pregledavati podatke i pretraživati katalog.
Prije prve prijave (registracija) u sustav morate obavezno promjeniti Vašu jednokratnu zaporku koja Vam je dodijeljena prilikom učlanjivanja ili naknadno na Vaš osobni zahtjev. Ukoliko izgubite jednokratnu zaporku za prvu prijavu (registraciju), novu možete dobiti prilikom sljedećeg posjeta knjižnici. Novu jednokratnu zaporku Vam nećemo reći preko telefona, a također je ne možete dobiti bez prethodnog predočenja članske iskaznice odnosno identifikacije. Vlastitu zaporku koju ste zaboravili ne možemo dati jer je ne znamo, ali u tom slučaju dobivate novu jednokratnu zaporku pod istim gore navedenim uvjetima. Neregistrirani ili anonimni korisnik može samo pretraživati katalog knjiga.


Problem privremene pričuve - obavezno pročitajte:
U trenutku kada putem weba pričuvate raspoloživu knjigu stvarate privremenu pričuvu koja vrijedi tri dana od dana pričuve. Međutim potrebno je neko vrijeme od trenutka pričuve knjige do trenutka kada knjižničar dobije obavijest o privremenoj pričuvi i na nju reagira. Na žalost više puta se dogodilo da u tom međuvremenu drugi korisnik posudi tu istu knjigu, a da knjižničar nije mogao i ne može znati da je pričuvana putem web kataloga. Zbog sinkronizacije lokalne i baze na webu koja nije u realnom vremenu (jedna minuta) Vi možete vidjeti da je moguće privremeno pričuvati knjigu, ali dok to radite može se dogoditi da taj isti naslov već netko posuđuje upravo u trenutku dok Vi vršite privremenu pričuvu. Isto tako zbog načina sinkronizacije baza koja se događa u slijedu kako se radi s posudbom, moguće da knjigu koja je već pričuvana za nekog drugog u nekom trenutku vidite kao slobodnu, pa i da je pričuvate kao privremenu pričuvu. To je moguće čak i kada bi se posudba odvijala u realnom vremenu u odnosu na web katalog. Budući da se takvo što događa molimo Vas da to imate na umu kada radite privremenu pričuvu. Hvala na razumijevanju.


Problem sinkronizacije:
Baze podataka, lokalna i na webu sinkroniziraju se (osvježavaju) svake minute. Ponekada se dogodi prekid internetske veze u trenutku sinkronizacije. To može rezultirati neosvježavanjem baze na webu i pogrešnim prikazom stanja posudbe, pričuve ili zakasnine. Ukoliko sumnjate da nešto nije u redu nazovite nas ili nam pošaljite upozorenje na e-adresu: biblosam(at)gkc-petrinja.hr.* kako bismo tu pogrešku ispravili. Hvala na razumijevanju.

* znakove: (at) u e-adresi zamjenite sa znakom @